Είσαι ήδη μέλος;
Mailing list

Δώστε μας το e-mail σας και μείνετε ενήμεροι σχετικά με τις τελευταίες προσφορές...

Βρείτε μας σε Facebook και Instagram
   

Συνέντευξη του Head Instructor μας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Συνέντευξη του Head Instructor μας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Νεαρός παρακολουθεί φοιτήτρια που επιστρέφει στο σπίτι και τής επιτίθεται μέρα- μεσημέρι. Κάποιος άλλος πλησιάζει μια κυρία για να της αρπάξει την τσάντα, έξω από εμπορικό κατάστημα. Επίδοξος ληστής, σε άλλη περίπτωση, ζητάει επίμονα το κινητό του νεαρού, που κατέβηκε μόλις από το μηχανάκι του. Όλα αυτά τα περιστατικά δεν διαδραματίζονται σε κάποιο σκοτεινό δρομάκι της πόλης, αλλά σε μια αίθουσα γυμναστηρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο μαθημάτων αυτοάμυνας της πολεμικής τέχνης Krav Maga, που εφαρμόζεται σε προσομοίωση πραγματικών συνθηκών.

Οι εκπαιδευόμενοι αντιμετωπίζουν, ανάλογα με το μάθημα, περιστατικά που θα μπορούσαν να συμβούν στην καθημερινότητά τους και, όπως λένε οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη διδασκαλία της συγκεκριμένης τεχνικής, έχει αυξηθεί το ποσοστό, ιδιαίτερα των γυναικών, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να μάθουν κινήσεις και τρόπους να αμύνονται σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση. «Αν δεν υπήρχαν τα μέτρα που περιορίζουν τον αριθμό των συμμετεχόντων στην τάξη, θα είχαμε ακόμη περισσότερο κόσμο στα μαθήματα», λέει ο Μάκης Ευθυνόπουλος, μέλος της ισραηλινής ομοσπονδίας Krav Maga Instructor.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Ευθυμόπουλος εξηγεί πως με δεδομένο ότι τα περιστατικά επιθέσεων σε γυναίκες έχουν αυξηθεί, μικρότερες αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας κυρίες, έσπευσαν να μάθουν ...κλωτσιές και μπουνιές για την αυτοπροστασία τους.

«Είναι και εύκολο και δύσκολο. Οι γυναίκες υστερούν σε φυσική δύναμη, αλλά ελέγχουν περισσότερο το σώμα τους, οπότε μαθαίνουν ευκολότερα και μπορούν να αιφνιδιάσουν τον άνθρωπο, από τον οποίο θα δεχθούν επίθεση. Απαιτείται βέβαια εντατική προπόνηση από ειδικό για να "απαντήσεις" σε μία επίθεση. Δεν γίνεται να μάθει κάποιος σε δυο μέρες», σημειώνει ο κ. Ευθυνόπουλος, τονίζοντας πως με την προπόνηση θα αναπτυχθεί η αντίληψη της κατάστασης για να μην κινδυνεύσει το υποψήφιο θύμα της επίθεσης, αλλά να κερδίσει χρόνο, να προστατευτεί για να φύγει από το σημείο.

Όπως εξηγεί ο δάσκαλος της τεχνικής, την οποία έχουν επιλέξει και αρκετοί διάσημοι του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων η Τζένιφερ Λόπεζ, η Αντζελίνα Τζολί, η Kάμερον Ντίαζ κ.ά, η πραγματικότητα δεν μπορεί να αποτυπωθεί στο 100% στην αίθουσα, καθώς λείπει από την προπόνηση το στοιχείο της αιφνιδιασμού και της αντιμετώπισης του αγνώστου.

«Όταν κάποιος δέχεται επίθεση, επειδή δεν έχει ξαναζήσει την κατάσταση, έχουμε ως στόχο να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο, ώστε να "χτίσει" την εικόνα όσο πιο κοντά γίνεται ενδεχόμενα στο πραγματικό συμβάν. Υπάρχουν τεχνικές με τις οποίες στρεσάρουμε τους μαθητές, ώστε να ανέβουν οι παλμοί και να πλησιάσουμε στην ψυχολογία που δημιουργείται τη στιγμή της επίθεσης», σημειώνει.

Ο 45χρονος ξεκίνησε την ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες από την ηλικία των εννέα ετών, με το καράτε. Ασχολήθηκε με το kick boxing και τα τελευταία χρόνια με το Krav Maga, για το οποίο μάλιστα εκπαιδεύτηκε στο Ισραήλ πριν από επτά χρόνια.

Προσαρμοσμένο στις ανάγκες του απλού πολίτη, το Krav Maga βασίζεται στο έμφυτο ένστικτο του ανθρώπου για αυτοσυντήρηση. Ο μαθητής χρησιμοποιεί χέρια, αγκώνες, πόδια, γόνατα και κεφάλι, για επιθέσεις σε ευαίσθητα σημεία του σώματος, όπως αφτιά, μάτια, λαιμό ή τη βουβωνική χώρα, με απώτερο στόχο την αυτοπροστασία. Απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή σωματικής κατασκευής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα με περιορισμένες κινητικές δυνατότητες.

Αρκετά είναι, όπως δηλώνει ο εκπαιδευτής, τα περιστατικά όπου τα μαθήματα βοήθησαν. «Το καλοκαίρι, μια μαθήτριά μου βρέθηκε στη Ρόδο, όπου κάποιος πήγε να της κλέψει το κινητό. Κατάφερε να τον τρομάξει, να τον ακινητοποιήσει και να φύγει τρέχοντας. Μού έστειλε μήνυμα το βράδυ και μού περιέγραψε το συμβάν. Επίσης, πριν από λίγο καιρό, μια μεγαλύτερης ηλικίας μαθήτριά μου, κατάφερε να ξεφύγει, όταν άνθρωπος από το περιβάλλον της, τής επιτέθηκε τραβώντας της τα μαλλιά», εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυνόπουλος.

*Τη συνέντευξη πήραν οι Αναστασία Τελιανίδου και Φάνης Γρηγοριάδης

*Τη φωτογραφία παραχώρησε ο κ. Ευθυμόπουλος

Πηγή: Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

https://www.amna.gr/mobile/articleen/600127/Auximeno-to-endiaferon-gia-ta-mathimata-autoamunas-?fbclid=IwAR2jyyO7o_9AVsfypcS-lM2yhIF2qYHGxBt9m6jMpc_Kf99D2vbRdjRYKwc


active³ 4.9 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης